top of page
Yazarın fotoğrafıBurcu Karakulak

Yoga nedir?

Güncelleme tarihi: 15 Eyl 2020


İlk defa hatha yoga dersine gelmiş bir çok insan, “Yoga nedir?” sorusuna nasıl cevap vereceğini bilemiyor. Rahatlama, esneme hareketleri cevabı hiç de seyrek bir cevap değil. Hatta bu beklenti ile ilk defa pratik yapan çoğu insan, ders sonunda bu kadar kas gücü kullanıp terlemiş olmasına şaşırıyor ve “yoga neymiş!” diyor :)

Alternatif bir durumumuz yoksa Türkiye’de doğduk, büyüdük ve evimizde yogayı merak eden ilk jenerasyon, büyük ihtimalle biziz. Çoğumuz yoga ile telefon ya da bilgisayar ekranlarında maruz kaldığı görsellerle tanıştık ya da televizyonda bir programda ilgimiz uyandı. Estetik olduğu kadar çok da enteresan çeşitli pozlara girmiş bedenler aklımızda kaldı. Şanslıysak, bir dergide yoganın faydaları üzerine bir röportaj okuduk ve daha fazlasını merak ettik. Özetle, çoğumuzda ilk akla gelen ve beklenen cevap, yoganın faydalı bir çeşit bedensel duruşlar, geçişler üzerine bir hareket sistemi olduğu yönünde. Yoksa taytları, şortları çekmiş, matın üstüne çıkmış ne arıyoruz?



Peki, yoganın kökenine bakıp yoga nedir sorusuna bir yanıt ararsak ne buluruz? Sıkı durun :) Yoganın kökenleri onu bedenden çıkarıyor ve zihinsel bir disiplin olarak tanımlıyor. İlk yazılı yoga metni olarak kabul gören ve iki bin yaş civarında olduğu düşünülen Yoga Sutraları’nın ikincisinde, hint bilge Patanjali, yoganın dili Sanskrit olarak diyor ki: “yoga chitta vritti nirodha”. Anlamı, yoga, zihnin dalgalanmalarının durulmasıdır. Sanskrit kökeninde yoga, yuj’dan türemiş bir kelime. Yuj, bir anlamı ile birleştirmek demek; zihni, bedeni ve ruhu birleştirmek şeklinde yorumlanıyor. Yuj’un ikinci anlamı ise boyunduruk altına almak. “Neyi boyunduruk altına alıyoruz?” derseniz, elbette zihni

Peki tüm o gördüklerimiz yoga değil miydi? Aslen o gördükleriniz yoga duruşları yani asanaları. Bedeni zihne ulaşırken bir araç olarak kullanıyoruz ve asanalar buna hizmet ediyor. Yoga Sutralar’da geçen asanalar, meditasyon oturuşları. Bu anlamda asanalar 8 parçalı bir yoga yolu tarif eden Patanjali için üçüncü parça. Dördüncü parça ise pranayama, yani prana denilen yaşam enerjisini kontrol altına almaya yönelik kadim nefes pratikleri. Yedinci parçaya baktığımızda ise meditasyonu buluyoruz. Yogi’nin evinde bu üç parça ile pratikler yapıyoruz. Asanaların gününüze yaklaştıkça çeşitlenmesi ve bedeni açıp güçlendirerek hafifleten, meditasyona hazırlayıcı duruşlar bütünü haline gelmesi ile tabi ki bizim de uygulamamız, meditasyon asanalarına ek olarak pek çok görece yeni (belki bir kaç yüz yıl yaşında veya daha da genç) asana içeriyor. Anlayacağınız, yoga sadece asanadan oluşmuyor, asana çalışmaları, pranayama ve meditasyon ile bütünleştirilerek uygulanıyor.

Yoga için beden ve asana amaç değil ama bir araç, hissetmeye, içe dönmeye yönelik bir yol. İyi habere hazırsanız, bu, şu anlama da geliyor: O instagram paylaşımında gördüğünüz, incecik ve güçlü bedenli, dünya güzeli genç kadının bedeninin girdiği imkansız görünen poza girmek zorunda değilsiniz. Tek sahip olmanız gereken herhangi, nefes alan bir beden :) ve hissetmeye açıklık.

Asana pratiği yaparken, yoganın içsel ve zihni kontrol altına almaya yönelik bir disiplin olduğunu hatırlayarak, bedeni en somut aracımız olarak görerek, mindfulness temelli ve bilimsel bir yaklaşımla iç alanımıza odağımızı getirmek ve sessizliği korumak, bu pratiği pranayama ve meditasyonla güçlendirmek Yogi’nin evinde bulabileceğiniz yoga pratiğini de tanımlıyor.




135 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Meditasyon nedir?

Asana nedir?

Comentarios


bottom of page